nieuws

MKB: ‘Gemeenten veroorzaken regelchaos

Horeca

MKB-Nederland luidt de noodklok over de alsmaar groeiende regelbrij van gemeenten voor ondernemers. In plaats van minders regels komen er juist steeds meer regels bij. Eenderde van de gemeentelijke regels is onzinnig.

Dat zegt MKB-Nederland na eigen onderzoek. Naast de onzinnige regels blijkt verder dat over tweederde van de vergunningen twijfels bestaat over het bestaansrecht, zo stelt MKB-Nederland. De organisatie werkt aan een zwartboek en zal dit binnenkort overhandigen aan de Tweede Kamer.

De gevolgen van de regelbrij is volgens MKB enorm. ‘Het heeft tot gevolg dat het bedrijfsleven star en inflexibel wordt en slechter presteert. De rijksoverheid kan het niet zomaar aanpakken omdat gemeenten autonoom zijn’, aldus onderzoeker Ramona van den Bosch in De Telegraaf.

Van den Bosch vervolgt: ‘Tal van vergunningen moeten elk jaar opnieuw worden aangevraagd zonder dat de vergunning of de situatie waarom het gaat wijzigde. De inkomsten zijn een belangrijk motief om dat te doen’.

Reageer op dit artikel