nieuws

Starwood wil alweer af van champagnehuis Taittinger

Horeca

Starwood Capital is bereid om het befaamde champagnehuis Taittinger te verkopen. In juli 2005 nam het Amerikaanse investeringsbedrijf het wereldberoemde champagnehuis over. Starwood zegt zich uitsluitend te willen concentreren op de hotelactiviteiten.

De verkoop vorig jaar van het familiebedrijf ging in Frankrijk gepaard met veel tranen, omdat het beroemde Franse bedrijf voor 2,85 miljard euro in handen viel van Amerikanen. Nu lijkt het succesvolle champagnehuis weer een Franse eigenaar te krijgen. De Franse bank Crédit Agricole maakt zich samen met veertig leden van de familie Taittinger sterk om het befaamde champagnehuis terug te kopen.

Bankreus
De Franse bankreus heeft aangeboden een belang te kopen in Taittinger, waarna leden het oorspronkelijke familiebedrijf de zaak later weer kunnen kopen van de bank. Dat meldt De Telegraaf. De interesse van Crédit Agricole komt op aandringen van aandeelhouders. Die willen dat de bank een belangrijke rol speelt in de alsmaar lucratiever wordende champagnemarkt.

Vorig jaar nog redde Crédit Agricole Caisses d’Espargne Lanson International van de ondergang, door een flink belang te nemen in het bedrijf. Alleen LVMH, dat de merken Moët en Chandon en Dom Perigon maakt, is groter.

Kapers op de kust
Maar naast Crédit Agricole zijn er meer kapers op de kust voor Taittinger. De Belgische zakenman Albert Frère liet eerder weten interesse te hebben in het bedrijf. Een deel van de Taittinger-familie zou op de hand zijn van de keiharde Belg. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Frère is gestuurd door LVMH om het bedrijf in te lijven.

Analisten schatten de waarde van Taittinger op ruim 800 miljoen euro. Het bedrijf maakt niet alleen champagne, het is ook eigenaar van 280 hectare wijngaard en heeft een wijnmakerij in Californië. Daarnaast heeft het bedrijf diverse distributieactiviteiten.

Reageer op dit artikel