nieuws

Vakantiemarkt stagneert door wachtende toerist

Horeca

De ANWB verwacht dat in 2006 het aantal vakanties niet zal groeien. Het aantal korte en lange vakanties komt met 34,4 miljoen op hetzelfde aantal uit als vorig jaar, meldde de organisatie woensdag.

Zij constateert dat het aantal boekingen achterblijft bij vorig jaar. De Nederlandse consument beslist steeds later wat hij gaat doen. Dat heeft volgens de ANWB te maken met de onzekerheid over de economie.

Nederland blijft de populairste bestemming. De helft van de vakanties vindt plaats in eigen land. In het buitenland doet Frankrijk het goed. Nederlanders trekken massaal met de bus, trein of auto (met caravan) naar dat land.

De populairste vliegbestemming is Turkije. De Verenigde Staten zijn in trek als verre bestemming en Oostenrijk is de eerste keus voor een wintersportvakantie. De Canarische Eilanden zijn in de wintermaanden het populairst bij Nederlanders die de zon zoeken.

De concurrentie in de reiswereld wordt scherper, meent de ANWB. Touroperators concurreren niet alleen op prijs, maar proberen ook andere manieren te vinden om klanten aan zich te binden. Die trend speelt vooral de kleinere reisbureaus parten. Zij zullen het volgens de ANWB moeilijk krijgen.

Reageer op dit artikel