nieuws

Cafetaria’s te gemakkelijk gehad

Horeca

Veel cafetariahouders hebben het laten liggen de laatste jaren. Ze hebben niet geïnvesteerd. Het is de afgelopen tien jaar te gemakkelijk gegaan voor hen. De bomen groeiden tot in de hemel.

Dat zegt Maarten Colijn, sectorvoorzitter Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland in Out-of-Home, een onafhankelijk nieuwsblad voor het buitenhuishoudelijk kanaal. Colijn voegt aan zijn uitspraak toe dat ondernemers die een lunchroom zijn gestart, wel hebben geïnvesteerd.

Colijn erkent dat lunchrooms prima inspelen op een ander eetmoment van de consument. ‘De lunchrooms reageren wel beter dan cafetaria’s op een nieuw fenomeen: een bewustere keuze van voeding.’

Hij stelt dat goede cafetariaondernemers ook hierop inspelen. ‘Naast het basisassortiment zijn zij andere producten gaan voeren. Vis of verse salades bijvoorbeeld. Of ze hebben een goede broodafdeling. Wie is je consument, moet je als snackbarhouder afvragen.’

Het aantal cafetaria’s daalde de afgelopen jaar flink. Van 5.540 in 2000 naar 5.120 in 2005. Colijn voorspelt een verdere daling. ‘Ik denk dat er de komende jaren nog vijfhonderd cafetaria’s afvallen’. Het bedrijfschap Horeca en Catering voorspelt een val naar 4.800 in 2010.

Reageer op dit artikel