nieuws

Flinke bierbonussen voor onafhankelijke cafés

Horeca

De bierbonussen van de brouwers stijgen flink. De korting voor grote cafés kan zelfs oplopen tot 100 euro per honderd liter bier. Vooral onafhankelijke ondernemers kunnen flink profiteren van gulle bierbedrijven.

Dat meldt Misset Horeca. Met de bierbonussen, het bedrag dat de horecaondernemer als korting krijgt op de brutoprijs van een hectoliter, proberen de brouwers de volumes op peil te houden. De verhoging van de bierbonussen is in sommige gevallen in twee jaar tijd zelfs verdubbeld.

Woordvoerder Harm Heeres van de sector café-barbedrijven van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) bevestigt de tendens van de alsmaar oplopende bierbonussen. ‘Twee jaar geleden hebben wij onze bierkortingsindicator gelanceerd op basis van de gegevens van onze bierenquête. Uit de eerste gegevens van de nieuwe enquête blijkt dat de kortingen flink zijn gestegen’, aldus Heeres in Misset Horeca.

110 euro
Heeres vervolgt: ‘Was voor kleinere bedrijven in 2004 een bedrag van 20 euro nog veel voorkomend. Nu rukt het op richting de 40 euro. Voor de grote zaken, twee jaar geleden nog goed voor 90 euro per hectoliter, gaat het richting 110 euro’.

De caféman van KHN merkt op dat de bonussen minder hoog zijn voor ondernemers die in een pand van de brouwerij zitten. Volgens Heeres ben je als ondernemer sterker naarmate je minder afhankelijk bent van een brouwer.

Geen uitspraken
In een reactie laat voorlichter Antal van Pelt van bierbrouwer InBev weten niet op de hoogte te zijn van de trend op het gebied van bierbonussens. ‘Mocht het zo zijn, dan is het nog altijd zo dat wij geen uitspraken doen over individuele deals meet ondernemers’, aldus Van Pelt.

Reageer op dit artikel