nieuws

Komst nieuw toeristisch eiland stap dichterbij

Horeca

De komst van een reusachtig kunstmatig eiland vol met horeca voor de kust van de Algarve in Portugal lijkt steeds waarschijnlijker. De Nederlandse zakenman Sander van Gelder, grote initiator van het plan, praat intussen met baggeraar Koninklijke Boskalis Westminster over het omvangrijke plan.

Een woordvoerder van Boskalis bevestigt dat er met Van Gelder wordt gesproken over het opspuiten van een eiland. ‘Maar het is nog een beetje prematuur om daar verder op in te gaan’, aldus de woordvoerder. Het zou hierbij gaan om een opdracht van een half miljard euro.

Momenteel werken Boskalis en Van Gelder al samen in de Algarve, waar de steenrijke zakenman een het vakantiepark Vale do Logo bezit. Aan de kuststrook van dit complex spuit Boskalis zand op om de gevolgen van erosie te bestrijden.

Onderwaterrestaurant
Van Gelder zegt de samenwerking met Boskalis graag een vervolg te willen geven bij de aanleg van een kunstmatig eiland. De projectontwikkelaar rekent er op dat het nog minimaal vijf jaar duurt, voordat hij van alle instanties toestemming heeft voor de aanleg van zijn eiland.

In november 2005 ontvouwde Van Gelder zijn plannen voor het eerst. Hij diende bij de Portugese overheid een plan in dat voorziet in de bouw van hotels, luxueuze woningen, een onderwaterrestaurant en een onderwatertunnel die het eiland verbindt met het vasteland. Het eiland dient als aanvulling op het golfcomplex Vale do Lobo, dat sinds 1997 al eigendom is van Van Gelder.

John de Mol
Vale do Lobo is erg populair bij rijke toeristen. Naast enkele golfbanen beschikt het complex over meer dan duizend villa’s en een strand van twee kilometer. Onder andere de bn’ers Ronald Koeman, Ruud Gullit, Louis van Gaal en John de Mol hebben er een luxe appartement. Van Gelder, met 450 miljoen euro nummer 45 in de jongste Quote-500, denkt dat het eiland voor Vale do Lobo in 2020 klaar is. Het moet dan één van de grootste toeristische trekpleisters van Europa worden.

Reageer op dit artikel