nieuws

Onverklaarbare klachten Volendam-slachtoffers

Horeca

Slachtoffers van de Volendamse cafébrand in 2001 vertonen aantoonbaar vaker onverklaarbare lichamelijke klachten. Dat blijkt uit een rapport van het Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg.

Ook hebben de jonge slachtoffers meer chronische aandoeningen aan de luchtwegen en gebruiken ze meer geneesmiddelen dan jongeren die ook in het café ’t Hemeltje aanwezig waren, maar geen brandwonden opliepen.

Ook bij de ouders van de bij de brand aanwezige jongeren zijn de negatieve gevolgen merkbaar. Zij gebruiken meer psycofarmaca dan hun leeftijdsgenoten in Volendam. De onderzoekers stellen tevens dat vooral antidepressiva en middelen tegen hoge bloeddruk vaker aan de ouders van de getroffen kinderen wordt voorgeschreven.

Het onderzoek is in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd en is de derde tussenrapportage over de brand in Volendam. Het ministerie wil de nasleep van de brand in Volendam in kaart brengen om in de toekomst adequaat op soortgelijke gevallen te kunnen reageren.

Reageer op dit artikel