nieuws

Rookwet benauwend voor Spaanse horeca

Horeca

De nieuwe rookwet in Spanje zorgt voor een catastrofe voor de eet- en drinkzaken in de toeristische gebieden langs de kust. De Spaanse horeca houdt zijn hart vast het komend zomerseizoen. Vooral omdat veel restaurants midden in het seizoen hun zaak moeten aanpassen.

De Spaanse rookwet, die vanaf 1 januari van kracht is, zit behoorlijk complex in elkaar. Restaurants met een oppervlakte van meer dan honderd vierkante meter moeten, als ze het roken willen toestaan, een door glas of muur afgescheiden zaal met aparte ventilatie inrichten. Hetzelfde geldt voor discotheken.

Maatregelen
De meeste bars en restaurants in Spanje zijn kleiner en voor die zaken geldt weer een andere regel. Of roken verbieden of toestaan. Uit angst klanten te verliezen durft bijna negentig procent van de kleine bars niet over te gaan tot een rookverbod.

Daarop heeft het ministerie van Gezondheid nieuwe maatregelen aangekondigd. Volgens minister Elena Salgado is het vreemd dat er in 90 procent van de bars wordt gerookt, terwijl maar 25 procent van de bevolking rookt. Ze heeft nieuwe maatregelen aangekondigd.

Geld
Voor grotere restaurants dreigt een ander probleem. Ze hebben tot 1 september de tijd om zich aan te passen. Maar volgens een woordvoerder van de belangenclub van horecazaken hebben de restaurants in toeristische streken eenvoudigweg geen tijd om die verbouwingen uit te voeren. Ze moeten alle energie inzetten om de toeristen te bedienen. Ook vormt geld een probleem. Veel eigenaren hebben geen geld om te investeren in een aparte rookruimte met dure ventilatoren.

Reageer op dit artikel