nieuws

Wegafsluiting kost restaurant een vermogen

Horeca

Vis- en vleesspecialiteitenrestaurant De Kaap in Urk is zeker 100.000 euro misgelopen door de gemeente Urk. Sinds afgelopen zomer is de straat waaraan de horecazaak is gevestigd afgesloten voor auto’s, waardoor restaurantgasten ruim een halve kilometer te voet over een grote bult moeten afleggen om De Kaap te bereiken.

‘Het is een drama’, begint Klaas-Pieter Hakvoort van De Kaap zijn verhaal. ‘Vorig jaar is de zeewering bij Urk versterkt, waarbij de straat met een paal is afgesloten voor auto’s. Omdat Rijkswaterstaat erbij betrokken was, had ik al snel door dat het om een structurele verandering ging. Maar ik de krant repte de gemeente over proef.’

Hakvoort vervolgt: ‘De gemeente heeft ons nooit gehoord over deze desastreuze verandering. Alleen al in 2005 heeft de afsluiting van de boulevard ons een ton aan omzet gekost. Gasten moeten hun auto’s hemelsbreed meer dan een halve kilometer van de zaak parkeren. Tijdens hun tocht naar ons restaurant moeten ze ook nog over een hoge bult.’

Gemeenteraadsverkiezingen
De gemeente Urk heeft inmiddels een onafhankelijke commissie ingeschakeld om te kijken naar de zaak. De commissie doet over pakweg twee weken uitspraak. Hakvoort: ‘Ik heb goede hoop. We zijn met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur flink aan het lobbyen bij de lokale politiek. Daarnaast zijn we een enquête gestart, die valt duidelijk uit in ons voordeel. De uitslag van de enquête presenteren we aan de gemeente.’

Urk geeft als argument voor de plotselinge verandering van de situatie op, dat het beter is voor de veiligheid. Hakvoort: ‘Ik woon hier al 34 jaar en kan me slechts een paar ongevallen herinneren. Dat zijn vooral incidenten met scooters en die mogen wel op de boulevard rijden, net als fietsers. Deze situatie moet snel veranderen, want ik kan niet nog eens 100.000 euro mislopen.’

Reageer op dit artikel