nieuws

Albron moet ex-Heinekenpersoneel oude loon betalen

Horeca

Cateringbedrijf Albron moet de 48 kantinemedewerkers die het overnam van Heineken Brouwerijen BV, uitbetalen volgens hun oude contract. Dat heeft de rechter bepaald in een bodemprocedure aangespannen door FNV Bondgenoten. De bond heeft de uitspraak vrijdag bekendgemaakt.

Albron nam vorig jaar de kantines van de bierbrouwer over. Onder andere door fors te snijden in het loon van de kantinemedewerkers wilde Heineken de kosten voor de catering drukken.

Eerder verloor FNV Bondgenoten een kort geding om de overname te blokkeren. In de bodemprocedure steekt de rechter nu echter een stokje voor het lagere loon van het kantinepersoneel, zegt FNV Bondgenoten.

Bedrijven die onderdelen van andere ondernemingen overnemen, zijn namelijk verplicht om werknemers die meeverhuizen minimaal dezelfde arbeidsvoorwaarden te bieden.

Albron dacht te kunnen afwijken van de regels voor de overname van personeel, omdat de Heineken-medewerkers officieel niet bij de brouwer in dienst waren, maar bij een soort dochterbedrijf. Dat onderdeel detacheerde het personeel bij de kantines.

Een woordvoerder van Albron zegt dat het bedrijf kennis heeft genomen van de uitspraak van de kantonrechter. Albron besluit binnenkort of het hoger beroep aantekent, aldus de zegsman. FNV Bondgenoten viert voorlopig zijn overwinning. Volgens een woordvoerder van de bond is de uitspraak van belang omdat meerdere grote ondernemingen de detacheringsconstructie toepassen.

Reageer op dit artikel