nieuws

Heineken betaalt flink voor ex-topmannen

Horeca

De bezoldiging van ex-bestuurders was voor bierbrouwer Heineken vorig jaar een dure grap. Mede door het voortijdige vertrek van topman Anthony Ruys en bestuurslid Karl Büche zag het concern vorig jaar de totale beloningskosten voor de top stijgen tot 16,7 miljoen euro, ten opzichte van 6,7 miljoen in 2004. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2005.

Hoewel Ruys en Büche op 1 oktober 2005 hun functies neerlegden, worden beiden nog doorbetaald dit jaar. Büche, die verantwoordelijk was voor Brau Union, vangt tot 31 december dit jaar salaris. De nu 58-jarige Ruys krijgt zelfs tot 1 juli 2007 een inkomen, de oorspronkelijke datum dat hij met pensioen zou gaan.

Door een pensioenbedrijdage van 4 miljoen euro en een bonus over 2006 van 1,16 miljoen was Heineken vorig jaar 6,4 miljoen euro kwijt aan Ruys. Deze kosten zijn opgenomen in de jaarrekening van 2005. Een jaar eerder verdiende hij in totaal 2,2 miljoen.

Büche gaat met bijna 2,7 miljoen euro naar huis. In 2004 incasseerde hij 593.000 euro. Aan de loopbanen van de ex-bestuurders bij Heineken kwam vroegtijdig een einde, omdat de bierbrouwer drie veertigers aan het roer zette om de onderneming sneller en efficiënter te maken.

Ook de verhoging van de vaste lonen was een reden dat Heineken over 2005 duurder uit was met zijn bestuurders. In april vorig jaar maakte Heineken al bekend dat de vaste lonen van zijn bestuurders met 16,7 procent omhoog zouden gaan, omdat sinds 1999 geen rekening was gehouden met de inflatie.

Ook werd een nieuwe kortetermijnbonus ingevoerd. De inkomensstijgingen stuitten toen op kritiek bij aandeelhouders ABP en PGGM en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Jean-François van Boxmeer, die in oktober Ruys opvolgde, maakte in 2005 een salarissprong van 1,35 miljoen tot 2,6 miljoen euro.

Reageer op dit artikel