nieuws

Prepensioen cateringmedewerkers in gevaar

Horeca

Voor werknemers die op latere leeftijd in een bedrijfsrestaurant gaan werken, dreigt een prepensioenplaag. Een deel van de oudere werknemers dreigt prepensioenrechten mis te lopen, waardoor ze weinig mogelijkheden hebben om vervroegd te stoppen met werken.

Dat stelt FNV’ers Eiko de Vries, die bestuurders is bij het pensioenfonds Horeca en Catering. ‘Je kunt er niet zonder meer vanuit gaan dat een fonds de financiële middelen heeft om extra pensioen te financieren voor deze mensen’, aldus De Vries in BN/DeStem.

Het probleem ontstaat in veel gevallen wanneer bedrijven een pensioenregeling hebben afgesloten met een commerciële verzekeraar. Daarin is vaak geen overgangsregeling overeengekomen om de prepensioenrechten van oudere werknemers overeind te houden.

De verzekeraars weigeren in veel gevallen een toezegging voor extra prepensioen, die pas in de toekomst gefinancierd wordt door de deelnemers. Ze vinden het risico te groot. Een werkgever kan failliet gaan en draagt dan dus geen premie af. Wel is het sinds begin dit jaar mogelijk om extra prepensioen in te kopen voor 56-minners.

Reageer op dit artikel