nieuws

Verdachten cateringontvoering voor rechter

Horeca

De rechtbank in Amsterdam buigt zich maandag voor de tweede keer over de rechtszaak tegen vier verdachten van de ontvoering van eigenaar Claudia Melchers cateringbedrijf CMC in Amsterdam. Het gaat om de 46-jarige Lorenzo M., de 44-jarige Patricio W., de 37-jarige Quentin W. en de 39-jarige Louellar R.

De zitting is pro-forma, omdat het onderzoek van het Openbaar Ministerie nog niet helemaal is afgerond. Justitie zal waarschijnlijk om verlenging van het onderzoek vragen. De rechter zal zich verder buigen over de voorlopige hechtenis en verzoeken van de verdediging over bijvoorbeeld getuigenverhoren.

In Brazilië zit nog een verdachte vast, Izaan M. M. wacht in het Zuid-Amerikaanse land op uitlevering aan Nederland, die hij overigens heeft aangevochten. Volgens een woordvoerder van het OM gaat de Braziliaanse justitie er nog altijd vanuit dat dit snel zal gebeuren. Wanneer precies is nog niet duidelijk.

Uit de eerdere pro-formazitting bleek dat justitie Lorenzo M. als brein achter de cateringontvoering beschouwt. Hij ontkent elke betrokkenheid. Volgens zijn advocaat probeert zijn neef Izaan M. hem ten onrechte de schuld in de schoenen te schuiven. Izaan zou voor 3 miljoen euro een verdachte verklaring tegen Lorenzo willen afleggen.

Voor het OM is het duidelijk dat Izaan M. wel degelijk een rol heeft gespeeld. Hij zou onder meer in problemen zijn geraakt door een drugsdeal van 300 kilo cocaïne van Colombianen en geld nodig hebben. De enige vrouwelijke verdachte, Louellar R. die maandag voorkomt zou een deel van het losgeld in ontvangst hebben willen nemen.

Cateraar Claudia Melchers werd op 12 september vanuit haar woning in Amsterdam-Zuid ontvoerd. Haar ontvoerders eisten 300 kilo cocaïne. Melchers beloofden hen in plaats daarvan 5 miljoen euro. Dat geld zou ze betalen nadat ze haar hadden vrijlaten. Drie dagen later kwam ze in Arnhem vrij.

Na haar vrijlating heeft zij via e-mail nog contact met Izaan M. De politie keek mee met het afgeschermde e-mailcontact en kon M. later in Brazilië arresteren. Het losgeld is nooit betaald. In totaal arresteerde de politie in de ontvoeringszaak acht personen. Drie van hen zijn vlak na hun aanhouding heengezonden, maar zijn nog wel verdacht.

Reageer op dit artikel