nieuws

Cruise-euro’s rollen in Amsterdam

Horeca

De cruiseschepenbusiness in Amsterdam zit in de lift. Het aantal schepen dat zijn reis in Amsterdam eindigt, stijgt sterk. Dit is goed nieuws voor Passengers Terminal Amsterdam (PTA) en de horeca in de hoofdstad. Cruisereizigers laten doorgaans de euro’s flink rollen.Gemiddeld besteden de passagiers van één cruiseschip 450.000 euro in Amsterdam.

Vorig jaar legden 105 zeeschepen aan in de hoofdstad. Een snelle rekensom leert ons dat de inzittenden van de bootjes totaal een slordige 47 miljoen euro achterlaten in de stad. Een groot deel hiervan komt ongetwijfeld in de kassalades van horecabedrijven terecht. De stijgende populariteit van zeecruiseschepen is vooral te merken bij de Passagierterminal aan het IJ, PTA. Alleen PTA ontvangt dit jaar al 76 schepen, goed voor 125.000 passagiers. Ook voor 2007 hebben zich alweer zestig schepen gemeld bij PTA. De vaste klanten van de Amsterdamse havens zijn het Amerikaanse Royal Carribean en het Italiaanse Costa. Daar komt dit jaar het Italiaanse MSC bij. Veel cruiseschepen blijven meerdere dagen in Amsterdam. Ook boeken veel passagiers ‘een paar dagen Amsterdam’ voorafgaand of na hun cruise.

Reageer op dit artikel