nieuws

Horeca dupe van afketsen koopjesmarkt

Horeca

Het afketsen van het Rosada Factory Outlet in Roosendaal is een flinke streek door de rekening voor horecazaken. De Raad van State (RvS) verbood woensdag de bouwplannen van de koopjesmarkt.

Daarmee krijgt de horeca in Roosendaal een flinke klap. Niet alleen zou het Rosada Factory Outlet nieuwe exploitatiemogelijkheden bieden voor horecaondernemers, ook de bestaande cafés en restaurant in de Brabantse stad rekende zich al rijk door de komst van vele koopjesjagers. Er werd uitgegaan van jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers.

Het keihard nee van RvS wil nog niet zeggen dat alles verloren is. De bouw mag wel doorgaan, maar alleen op eigen risico, zo waarschuwt de Raad. Tegen de plannen van Rosada kwamen bedrijven en omwonenden in het geweer. De gemeente moet de bezwaarschriften nogmaals beoordelen en een nieuwe beslissing nemen. Het college verklaarde de bezwaren eerder ongegrond.

De bezwaarmakers vrezen dat de luchtkwaliteit verslechterd door de komst van het outletcentrum. De hoeveelheid fijnstof zou door al het verkeer flink toenemen. De gemeente voerde onlangs bij de RvS een aantal rapporten op waaruit zou blijken dat in het huidige plan de hoeveelheid fijnstof binnen de grenzen blijft. De RvS bepaalde dat Roosendaal op basis van deze rapporten die conclusie niet mocht trekken.

Daarentegen acht de Raad het ook niet onaannemelijk dat als het plan iets wordt aangepast binnen die normen wordt gebleven. Daarom mag de bouw doorgaan, maar wel met het risico dat er gesloopt moet worden als blijkt dat de grenzen worden overschreden.

Lange tijd lag de bouw stil omdat de rechtbank in Breda de bouwvergunning uit 2004 geschorst had. November vorig jaar schorste de Raad van State op haar beurt die bouwstop en mocht er toch gebouwd worden. Hiertegen gingen alle partijen in beroep bij de RvS.

Rosada in Roosendaal wordt het derde outletcentrum van Nederland, na Lelystad en Roermond. De centra verkopen merkartikelen tegen lage prijzen. In het Brabantse koopjescentrum zijn tachtig winkels en diverse horecavoorzieningen gepland. Het centrum aan De Stok levert ongeveer vijfhonderd banen op.

Bekijk hier de video van het nieuwe complex.

Reageer op dit artikel