nieuws

RBT KAN meldt dat 70 procent vierdaagse gasten in Nijmegen blijft

Horeca

Van de extra gasten die hotels, campings, bed & breakfasts en gastgezinnen hebben voor de Nijmeegse Vierdaagse, blijft ongeveer zeventig procent na het afblazen van het evenement in de regio een korte vakantie vieren. Dat is de schatting van het regionaal bureau voor toerisme in de regio Arnhem Nijmegen, die donderdag een grove inventarisatie maakte bij de regionale verblijfshoreca.

Hanneline Oosting van RBT KAN: ,,Mensen willen hun vrije dagen nu op een andere manier invullen in de regio en gaan naar het water toe. Ook is er grote vraag naar huurfietsen en routes door bosrijk en waterrijk gebied en zitten veel terrassen vol.”

Watersport en Recreatiecentrum Dolfijn in Mook krijgt veel van de teleurgestelde lopers over de vloer. Uitbater Cees Lieskamp: ,,We verhuren extra fietsen en het terras zit vol met vierdaagselopers. Activiteiten zoals een kinderdisco en muziekprogrammering gaan wel gewoon door. Alleen met de dozen vol AA-drank blijf je nu wel zitten.”

De neiging bij veel wandelaars om toch nog iets van de Vierdaagseperiode te maken leidt tot een vreemde sfeer in de Nijmeegse regio. Enerzijds zitten bijvoorbeeld in café-restaurant Het Wapen van Wijchen de terrassen ineens vol, tegelijkertijd moest dertig man personeel worden afgebeld die zich hadden opgemaakt voor het wandellegioen. Een net ingeruimde tapwagen kon worden uitgeruimd.

Over de uiteindelijke gevolgen voor de horeca is volgens woordvoerder Wendy Scheffers van koninklijk Horeca Nederland dan ook niks te zeggen. ,,De teneur bij de horeca is vooral om degenen die er nog wel zijn, alsnog een leuke week te bezorgen. Voor gasten die wel vertrekken uit de hotels is de annuleringsverzekering formeel niet van toepassing. ,,Maar de hotels gaan daar heel coulantmee om. Ze zien hun vaste gasten graag het volgende jaar weer terug”, zegt Oosting.

Reageer op dit artikel