nieuws

Schiphol wil golfbaan, lifestylehotel en eigen vergader- en conferentiecentrum

Horeca

Schiphol zal op korte termijn starten met entertainmentvoorzieningen om meer internationale zakenreizigers aan het vliegveld te binden. Zoals een golfterrein.Pieter Verboom, financieel directeur van de Schiphol Group, maakte dit bekend tijdens een presentatie over de toekomstplannen van het vliegveld. Zo heeft Schiphol plannen om aan de noordkant van het terrein een golfbaan aan te leggen, compleet met hotel en clubhuis. Het terrein grenst aan het Amsterdamse Bos en wordt nu gebruikt als zandstortplaats

De golfbaan moet Schiphol aantrekkelijker maken ten opzichte van concurrerende luchthavens als Frankfurt, Londen en Parijs. Verboom zegt tegen het Financieel Dagblad: ‘ We proberen onze passagiers te verleiden en het zo naar de zin te maken dat ze extra redenen hebben om in de toekomst opnieuw voor Schiphol te kiezen.’

Daarnaast denkt Schiphol na over een lifestylehotel, een project van Schiphol Real Estate en Osib Financial Holding. Het hotel krijgt een capaciteit van 220 kamers en moet begin volgend jaar klaar zijn. Het concept komt van Philips en topman Rattan Chadha van Mexx. Verboom hierover: ‘ Je moet dan denken aan een hotel dat is toegesneden op de specifieke wensen van een gast, zoals je eigen muziek of kleur van je kamer. Luxeproducten die bij een bepaalde sfeer passen.’ De rol van Schiphol blijft hierbij overigens beperkt tot de uitgifte van erfpacht. Verboom:’ Het ligt in het verlengde van wat we al doen. We willen ons concept van Airport Cities doorontwikkelen. Dat verstevigt onze concurrentiepositie. We hebben het zelf in de hand, want het gebied is van ons.’

Schiphol denkt ook over een eigen vergader- en conferentiecentrum, Schiphol Forum genaamd. Deze laatste plannen zouden een probleem kunnen geven voor de Amsterdam RAI, die het imago van Schiphol de laatste tijd juist inzet in de eigen promotieplannen, om van RAI Amsterdam een Europees aantrekkelijke lokatie te maken. Hans Bakker, directievoorzitter van Rai Amsterdam zei in de videodiscussie Pitchtalk van januari 2006: ‘We zijn van plan om de komende jaren 100 miljoen euro te stoppen in een verbouwing en herpositionering van Amsterdam RAI, om er de leukste en meest innovatieve venue van Europa van te maken, zodat we heel aantrekkelijk worden voor internationale evenementen.’

Reageer op dit artikel