nieuws

8e editie Film by the Sea gestart

Horeca

De nieuwste Woody Allen, Scoop, opent vandaag de 8e editie van Film by the Sea. Cashback van Sean Ellis sluit 23 september het filmfestival in Vlissingen af. In tien dagen tijd, van 15 tot en met 24 september, zijn ruim 80 films te zien in bioscoop Cine City in de Zeeuwse stad. Naast tal van internationale films zijn tijdens het festival Nederlandse producties te zien. Een klassieker als Antonia van Marleen Gorris, maar ook de nieuwste Paul Verhoeven: Zwartboek.

De documentaire ‘Zwarte Inkt, Wim Hofman 65 jaar’ van Willemiek Kluijfhout gaat in première op het evenement. De film verbeeldt de productie van het meest recente werk van de kinderboekenauteur en illustrator en blikt terug op zijn leven.

Aan de première van Five Fingers van Laurence Malkin zit een Nederlands tintje. De film gaat over een Nederlander (gespeeld door de Amerikaanse acteur Ryan Philippe), is gedeeltelijk opgenomen in Nederland en is tevens het Amerikaanse acteerdebuut van Touriya Haoud (Shouf Shouf Habibi!). De vertoning op 16 september is de enige mogelijkheid om de film in Nederland op het witte doek te zien, want Five Fingers komt alleen uit op dvd. Regisseur Malkin is bij de première aanwezig. Ook andere buitenlandse regisseurs komen naar het festival. Zo is Jonathan Demme (The Silence Of The Lambs, Philadelphia) bij de première van zijn Neil Young: Heart Of Gold.

Demme krijgt tijdens het evenement de Live Time Achievement Award. Een vakjury onder leiding van Rinus Ferdinandusse bekroont een boekverfilming met de Film & Literatuuraward. Daarnaast wordt de jongerenprijs het Gouden MovieSquad Schild uitgereikt. Actrices Caro Lenssen en Victoria Koblenko en tv-presentator Filemon Wesselink kennen een prijs toe aan de beste korte film.

Naast filmvertoningen zijn er workshops, lezingen en talkshows. Zo praat schrijver Jan Siebelink met theologe en programmamaakster Jacobine Geel over het thema film en religie. Dit is onderdeel van het Film & Literatuur-programma, dat officieel op 18 september opent met de film Elementaire Deeltjes van Oskar Roehler, gebaseerd op het boek van Michel Houellebecq.

Film by the Sea begon in 1999. De eerste editie trok 10.000 bezoekers. Op de 7e editie in 2005 kwamen 37.500 mensen af. Het is daarmee het grootste culturele evenement in Zeeland.

Reageer op dit artikel