nieuws

Catalogus wordt richtlijn voor geluidsdruk in eventbranche

Horeca

Op maandag 25 september is de “Branchecatalogus podiumkunsten schadelijk versterkt geluid” gepresenteerd. Hiermee laat de evenementenbranche zien hoe verantwoord kan worden omgegaan met de hoge geluidsdrukken die bij muziekevenementen voorkomen.

Bij de herziening van de Arbowet volgend jaar wordt de branchecatalogus de norm waarnaar gewerkt en gecontroleerd wordt. De catalogus is het resultaat van de Werkgroep Schadelijk Geluid van de Vereniging Van Event Makers, de BelangenVereniging Dance, de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals en de Vereniging van Schouwburg- en ConcertgebouwDirecties.

Veilig geluidsniveau

De branchegenoten hebben gekozen voor het principe dat het geluid op de vloer beperkt gaat worden tot een waarde van 105 dB(A) als gewogen gemiddelde. Met een goede gehoorbescherming wordt dan een veilig geluidsniveau op het oor bereikt. De betrokken partijen gaan dit communiceren naar hun medewerkers, maar vooral ook naar de optredende acts.

Arbowet

Bij de herziening van de Arbowet in 2007 wordt ruimte gegeven aan het fenomeen branchecatalogus, dat in de plaats zal komen van de nu bestaande beleidsregels. Als branchegenoten gezonde consensus bereiken over een onderwerp, gaat de Arbeidsinspectie dat als de stand der techniek zien en zal handhaving daarop gebaseerd worden.

Relevante link:

Vereniging Van Evenementen Makers

Reageer op dit artikel