nieuws

De Efteling gaat uitbreiden met bungalows en appartementen

Horeca

Attractiepark De Efteling heeft overeenstemming bereikt met Natuurmonumenten en de Brabantse Milieufederatie (BMF) over uitbreiding voor appartementen en luxe bungalows. Directievoorzitter Ronald van der Zijl heeft dat maandag gezegd tijdens de aankondiging van de nieuwbouw. Eind 2003 stak de Raad van State een stokje voor de toenmalige uitbreidingsplannen.

De Efteling wil zich gaan concentreren op meerdaagse recreatie, verklaarde Van der Zijl in een toelichting. Onder de werktitel Bosrijk is in de eerste fase van de plannen plek voor duizend tot vijftienhonderd bedden op 16 hectare grond. Met de milieuorganisaties is een natuurcompensatie afgesproken.

Van der Zijl hoopt dat de bouw in 2007 kan beginnen. Als alles meezit zijn de eerste gasten in 2008 welkom. De Efteling trekt tussen 35 en 40 miljoen euro uit voor de investering. Drie jaar geleden bezetten actievoerders van GroenFront! een bos dat De Efteling wilde kappen om het vakantiepark Droomrijk te bouwen. Ook in de nieuwe plannen moeten bomen wijken maar dat zijn er ,,zo min mogelijk”. De Efteling stelt dat Bosrijk een verrijking voor de natuur vormt.

Het familiepark in Kaatsheuvel constateert concurrentie van evenementen en korte, goedkope vakanties. Verder lijkt de rek uit de groei van het aantal dagrecreanten en is in de afgelopen jaren het aantal bezoekers uit Duitsland en België teruggelopen (van 25 naar 15 procent van de totale 3,2 miljoen). De realisatie van Bosrijk is mogelijk en nodig, zei financieel directeur Pier Holtrop.

Het afgelopen seizoen was teleurstellend voor De Efteling. Het grillige weer in juli en augustus zorgde voor 10 procent minder bezoekers en omzet. Mogelijk heeft meegespeeld dat de nieuwe attractie De Vliegende Hollander pas komend jaar opengaat, aldus Van der Zijl. Verder werd maandag de nieuwe animatieserie Sprookjesboom aangekondigd. Vanaf komende maand zijn in totaal 52 korte afleveringen dagelijks te zien bij de TROS. Voor mediaproducties heeft De Efteling de komende jaren ,,enige miljoenen” beschikbaar. Het park wil zich regelmatig via de massamedia gaan presenteren.

Reageer op dit artikel