nieuws

Indoor skydiven

Horeca

Een vrije val maken van ruim een minuut terwijl de wind door je haren raast en je het gevoel krijgt dat je bijna niets weegt. Skydiven was tot voor kort alleen weggelegd voor durfallen en dan ook nog eens redelijk welgestelde durfallen. Een gat in de markt, dachten Corrie en André Kempenaars. Zij besloten in het Brabantse Roosendaal een indoorskydivecentrum te bouwen.

In een 23,5 meter hoge betonnen pijp staan zeer krachtige ventilatoren, die samen goed zijn voor een opwaartse luchtstroom van 250 kilometer per uur. Vanuit een deur ‘stap’ je in de lucht. Daar blijf je dan op ‘drijven’ mits je de goede houding weet te vinden, maar daar zijn de airmarshals (instructeurs) voor.

De voordelen van zo’n inpandige skydive zijn groot. ,,Je hoeft niet in zo’n eng vliegtuig, waar je dan ook nog eens, heel onnatuurlijk, uit moet springen. We zijn bovendien niet afhankelijk van de weersomstandigheden en we zijn stukken goedkoper dan een (tandem)parachutesprong”, vertelde woordvoerder Nicky Broos afgelopen zaterdag op de open dag van Indoor Skydive Roosendaal, dat in december de deuren opent.

Een parachutesprong in de buitenlucht met een maximale vrije val van 50 seconden voordat de parachute geopend moet worden, kost gemiddeld 170 euro. Een indoor skydive kost 69 euro en je mag dan twee ‘sprongen’ van 90 seconden in de windtunnel doen. ,,Een keer is niet genoeg. Uit eigen ervaring weten we dat je na de eerste skydive staat te trappelen om nog een keer te gaan. Of het nou goed ging of niet”, vertelt initiatiefnemer Corrie Kempenaars. Met de hele ‘Xperience’, zoals ze het zelf noemen, ben je zo’n 2,5 uur bezig. Eerst een briefing (uitleg en instructie), droogoefenen en dan de grote stap de luchtstroom in. Dat gebeurt één op één met de airmarshal, die je met behulp van de handvatten op je skydivepak kan corrigeren. Hoog- of laagvliegers hoeven niet bang te zijn, aan onder- en bovenkant hangen veiligheidsnetten.

Een speciale doelgroep heeft het centrum niet, alleen een minimale lengte voor de skydivers: 1,20 meter. Ook zal de windtunnel door professionele skydivers gebruikt worden om te oefenen. Kempenaars gokt in het eerste jaar op ongeveer 50.000 bezoekers. Voor wie skydiven niet gek genoeg is, is er nog een aanvullende optie te boeken: aerobatics. Vanaf het nabijgelegen vliegveldje Seppe kunnen liefhebbers vluchten boeken met de Yak 52 van Willem Braat. Die laat je in een kwartier tijd alle hoeken van het luchtruim zien met zijn loopings en rolls. Maar voor wie al die acrobatische kunstjes te veel is, wil Willem ook wel gewoon even rechtuit vliegen in zijn Russische stuntvliegtuigje uit 1983.

De bezoekers van de open dag van Indoor Skydive Roosendaal kregen dit weekeinde al wat voorproefjes te zien: niet alleen kwam Willem met zijn Yak voorbij scheren, ook lieten professionele skydivers zich uit een helikopter vallen om het publiek te vermaken. Op de grond konden geïnteresseerden een rondleiding door de windtunnel krijgen of met een simulator een virtuele parachutesprong ervaren. De effecten van zwaartekracht en gewichtloosheid waren te beleven in de Zero Gravity Xperience. Deze apparaten zijn vanaf december ook te bezoeken in Indoor Skydive Roosendaal.

Reageer op dit artikel