nieuws

Retail blaast overleg betaalpassen op

Horeca

DEN HAAG – De winkeliers doen niet meer mee aan het overleg met banken over invoering van één Europese betalingsmarkt. Zij zijn bang dat invoering van één Europees betaalsysteem wordt gebruikt om de tarieven voor de winkeliers te verhogen.

Dat meldt bestuurder Henk van den Broek van het Platform Detailhandel Nederland in Het Financieele Dagblad. ‘Onze grootste zorg is dat we zo meteen in Europa slechts uit elektronische betaalproducten van twee Amerikaanse kaartfirma’s kunnen kiezen: Mastercard en Visa’, legt Van den Broek uit. ‘En dat de Nederlandse winkeliers in plaats van de pintarieven de minstens 250 procent hogere tarieven van deze firma’s moeten betalen.’

In Groot-Brittannië, Zwitserland en België ging de overstap van nationale naar internationale betaalproducten gepaard met flinke tariefsstijgingen voor het betalingsverkeer. Winkeliers vrezen in Nederland vergelijkbare tariefsstijgingen. ‘We krijgen van de banken geen antwoorden op onze vragen. Als de tariefsontwikkeling onduidelijk blijft, kunnen wij niet meewerken’, verklaart Van den Broek. Hij spreekt over ‘angst’, ‘argwaan’, ‘bezorgdheid’ en ‘opstandigheid’ bij de achterban.

Opheldering
Het CDA, PvdA en PVV willen van minister Wouter Bos van Financiën opheldering over de breuk tussen de banken en de winkeliers. De winkeliers vinden het Europese betaalsysteem overbodig. ’98 procent van de pintransacties is binnenlands.’ Voor dure internationale kaarten is een alternatief, betoogt Van den Broek: ‘Nederland moet zijn goedkope pinpas houden als de Europese kaart duurder is.’

Reageer op dit artikel