nieuws

Bedrijfschap: ‘Cijfers CBS ongenuanceerd

Horeca

De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de daling van het aantal cafés en cafetaria zijn ongenuanceerd. Dat zegt Wim Waninge, woordvoerder van het Bedrijfschap Horeca en Catering. Het CBS meldde begin deze week dat het aantal cafés met 17 procent en het aantal cafetaria’s met 15 procent is gedaald.

‘Deze daling wordt echter weer gecompenseerd door de opkomst van concepten van cafés, grandcafés, muziek- en swingcafés’, aldus Waninge desgevraagd. ‘Deze concepten richten zich op een specifiek thema voor een specifieke doelgroep. Ook verschuivingen in de richting van petit-restaurants/eetcafés door het aanbieden van hapjes en kleine maaltijden zorgen voor een verschuiving binnen de verschillende subsectoren.’

Voor de cafetaria’s en snackbars geldt dat het aantal al jarenlang afneemt ten gunste van fastfoodbedrijven met een duidelijke marketingformule, aldus Waninge. ‘Ook in deze sector zien we de opkomst van andersoortige bedrijfstypes, zoals bijvoorbeeld shoarmazaken. Als we de fastfoodsector in totaliteit nemen, dan zien we zelfs toename van het aantal bedrijven van 8.722 in 1994 naar 9.716 in 2004.’

Reageer op dit artikel