nieuws

Breezerplan Hoogervorst levert 93 miljoen op

Horeca

De accijnsverhoging op bier en breezers die minister Hoogervorst van Volksgezondheid wil invoeren, levert de schatkist 93 miljoen euro op. Dat geld wil hij volledig inzetten voor het goedkoper maken van mineraalwater en vruchtensappen en het verlagen van de accijns op jenever en ander gedistilleerde dranken.

Dat heeft de minister dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. Hoogervorst wil mixdrankjes en bier duurder maken om jongeren van de drank te houden. De Tweede Kamer heeft er weinig vertrouwen in dat dit werkt, maar voelt wel voor het goedkoper maken van jenever. Volgens Hoogervorst kan het een niet zonder het ander, tenzij de Kamer elders geld vandaan tovert.

Koninklijk Horeca Nederland liet bij monde van directeur Jeu Claes eerder al weten het Breezerplan van Hoogervorst krankzinnig te vinden. ‘De minister denkt dat je met het verhogen van prijzen en accijnzen alcoholmisbruik kunt verminderen. Dat is een misvatting. Met deze maatregel tref je een heel klein percentage van de misbruikers. De overheid spekt met de prijsverhoging op legale producten louter de staatskas. Dat kan nooit de bedoeling zijn’, aldus Claes.

Reageer op dit artikel