Cafébonje met Videma breidt uit

Cafébonje met Videma breidt uit

De centrale ondernemersorganisaties hebben zich donderdag gemengd in de twist over beeldrechten in cafés en restaurants. De horeca ruziet daarover met Videma, de organisatie voor auteursrechten. Koepelorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen nu ook bedrijven buiten de horeca op om geen vergunning aan te vragen voor het vertonen van televisie- en filmbeelden.

VNO-NCW en MKB-Nederland volgen hiermee een soortgelijk advies van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) aan horecaondernemingen. De koepelorganisaties vinden dat ook bedrijven als winkels en tankstations de eis voor een vergunning van Videma moeten negeren.

Videma heft rechten op het vertonen van films en televisieprogramma's door bedrijven. Daarnaast eist de organisatie volgens MKB-Nederland ten onrechte geld voor een vergunning.

‘Een ondernemer hoeft alleen te betalen voor het feitelijke gebruik van deze rechten. Daarbij moet de factuur precies aangeven waarvoor moet worden betaald’, aldus MKB-Nederland. ‘Met het oog op de naderende WK-voetbal in Duitsland ziet Videma opnieuw een om kans bijvoorbeeld horecabedrijven vergoedingen te laten betalen.’

Videma wil geen commentaar geven omdat de organisatie de bezwaren van VNO-NCW en MKB-Nederland eerst wil bestuderen. Vorige maand kondigde Videma aan elk horecabedrijf in Nederland individueel aan te schrijven nadat een algemene regeling met branchevereniging KHN was mislukt.

Ook de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) heeft ruzie met Videma. ‘We krijgen veel klachten van onze leden. Er zijn vijf verschillende instanties die zich bezighouden met auteursrechten’, aldus P. Walraven van de RND. ‘Als het aan ons ligt, gaan ze samenwerken om zo op de kosten te letten zodat de heffingen kunnen dalen.’