nieuws

Carré wordt nachtclub.

Horeca

Het theater dat zich koninklijk mag noemen, wordt omgebouwd tot de Kit Kat Klub van het Berlijn van begin jaren ’30. Met ingang van 4 februari speelt in de zaal vol rode lampjes de musical Cabaret.

Pia Douwes, Anne-Wil Blankers en Ara Halici spelen de hoofdrollen in een versie van Cabaret die volgens regisseur BT McNicholl waarschijnlijk het dichtst staat bij wat de Britse auteur Christopher Isherwood voor ogen stond toen hij de romans schreef, waarop de musical is gebaseerd. Douwes is de zangeres Sally Bowles, Blankers maakt haar musicaldebuut als de Duitse pensionhoudster Fräulein Schneider en Halici vervult de rol als ceremoniemeester die alles aan elkaar danst en zingt.

,,De musical is bijna veertig jaar oud. Maar absoluut niet gedateerd”, zei McNicholl maandag tijdens de verbouwing van het theater in Amsterdam. ,,Het is lang geleden gemaakt, maar voor je gevoel pas heel kort geleden geschreven. De personages zijn tijdloos in hun kwetsbaarheid, hun gevoel voor humor en hun innemendheid.”

Centraal staat tot de natuurlijk op niets uitlopende liefde tussen een Duits nachtclubmeisje en een Amerikaanse schrijver in Berlijn, waar de decadentie en losse zeden steeds nadrukkelijker plaats maakten voor het oprukkende nazisme. ,,Maar pensionhoudster Schneider was de eigenlijke aanleiding voor de oorspronkelijke musical”, vertelt McNicholl. ,,De rol was geschreven voor Lotte Lenya, rond wie in feite de hele musical was opgezet.” Dat was in de jaren zestig. In het volgend decennium kreeg de filmversie met Liza Minelli in de hoofdrol grote bekendheid. Erwin van Lambaart, directeur van Joop van den Ende Theaterproducties, liet weten dat Minelli voor de première op 14 februari is uitgenodigd. De Stichting Musical Amsterdam bracht Cabaret in 1986 in de Kleine Komedie in Amsterdam op de planken. Regisseur was Hans Hamstra, Barry Stevens deed de choreografie. Peter Ohlenschlager speelde destijds de gastheer. In de eerste Van den Ende-productie uit 1989 had Willem Nijholt de hoofdrol.

Van de Engelse regisseur Sam Mendes is het idee om Cabaret in een echte nachtclub te plaatsen. Zijn voorstelling werd in 1993 opgevoerd in het Donmar Warehouse in Londen. Het publiek zat aan tafels en serveersters brachten drank rond. In de tijdelijke Amsterdamse Kit Kat Klub kan dat ook. Party-atmosfeer in het theater. Drie kwartier voor de voorstelling kan er al aan de bar worden besteld. Met acht voorstellingen in de week mikt Joop van den Ende op 200.000 bezoekers. Een derde van de kaartjes is al verkocht.

Reageer op dit artikel