nieuws

Claes: toeristenbelasting is melkkoe

Horeca

Gemeenten spekken de eigen kas door van toeristenbelasting een verblijfsbelasting te maken. De Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG) schuift hiermee alle bestaande problemen met toeristenbelasting terzijde. Dat zegt Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

Claes heeft geen goed woord over voor het standpunt van de VNG in de discussie over de toeristenbelasting. ‘Door van de toeristenbelasting een verblijfsbelasting te maken, wordt het gemeenten wel heel makkelijk gemaakt om de eigen kas nog meer te spekken. In plaats van het creëren van een nieuwe, onnodige belasting met bijbehorende administratieve lasten, zou de VNG veel beter haar leden op kunnen roepen een voorbeeld te nemen aan Rotterdam.’

De KHN-voorman wijst daarbij op het besluit van de gemeente Rotterdam de toeristenbelasting af te schaffen. De gemeenteraad besloot dit eind vorige week na een uitgebreid debat over de toeristenbelasting. Met het besluit is Rotterdam de eerste grote toeristische gemeente in ons land die een streep zet door het heffen van toeristenbelasting.

Rotterdam vindt dat logiesbelasting niet past bij het streven om meer toeristen naar de stad te trekken. Daarnaast draagt het niet bij aan het terugdringen van lasten- en regeldruk voor ondernemers. Al geruime tijd woeden er flinke discussies tijdens gemeenteraadsvergaderingen over de toeristenbelasting. Dit nadat de Tweede Kamer eind maart de invulling van de toeristenbelasting bij de gemeenten zelf heeft neergelegd.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is teleurgesteld in het besluit van de gemeente Rotterdam. De VNG vindt juist dat de huidige toeristenbelasting uitgebreid moet worden naar een veel bredere verblijfsbelasting.

Reageer op dit artikel