nieuws

Coffeeshophouder moet zich aan horeca-cao houden

Horeca

Een coffeeshophouder moet het loon van zijn medewerker netjes volgens de horeca-cao doorbetalen, omdat hij onterecht tot ontslag op staande voet was overgegaan. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De Deventer coffeeshophouder had de werknemer ontslagen, omdat hij ‘weed van de zaak’ zou hebben gestolen.

De verkoopmedewerker had als taak om thuis vanuit een zak van een halve kilo weed, kleine weedzakjes te vullen, bestemd voor de verkoop. Maar bij controle in oktober vorig jaar stelde zijn baas vast dat bij dit klusje voor bijna 500 euro weed ‘zoekgeraakt’ was. De werknemer beweerde daarop dat de weegschaal die hij thuis gebruikte, kapot was.

Om de weegschaal te testen moest deze mee naar de zaak om daar weed te wegen. Vóór de test gedroeg de werknemer zich, volgens zijn collega’s, zeer merkwaardig. Bovendien ontbrak op enig moment 13 gram weed uit de ‘testzak’ van 500 gram. De coffeeshophouder zag daarmee zijn vermoedens van diefstal bevestigd en ontsloeg de man op staande voet.

De werknemer startte daarop een kort geding. Volgens hem was van wettig bewijs geen sprake, er waren slechts vermoedens. De rechter was dat met hem eens en kende hem vier maanden achterstallig loon toe, op basis van de cao voor de horeca. Bovendien is arbeidsovereenkomst tot op heden nog niet door een rechterlijke uitspraak beëindigd, zodat het loon voorlopig nog moet worden doorbetaald.

Reageer op dit artikel