nieuws

Geen condoomautomaat in ruim helft horeca

Horeca

In 57 procent van de uitgaansgelegenheden voor jongeren in Nederland hangt geen condoomautomaat, of voldoet deze niet aan de eisen. Dit blijkt uit onderzoek afgelopen weekeinde door jongeren van Soa Aids Nederland in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen. Aan de ‘goedgekeurde’ bars en discotheken reikten zij het safe-sex keurmerk uit.

De jongeren stapten in totaal 268 gelegenheden binnen om te kijken of er condoomautomaten waren. Zij controleerden of deze goed gevuld waren, en of ze op plekken hingen waar niet de hele zaak mee kan kijken. Een ander belangrijk punt is of de automaat voor zowel jongens als meisjes toegankelijk is. Bij veel goedgekeurde uitgaansgelegenheden hing alleen op het herentoilet een condoomautomaat. In Rotterdam is dat vaak alleen in de damestoiletten.

Vandalisme is één van de redenen die horecaondernemers aanvoeren voor het ontbreken van condoomautomaten. Naar schatting de helft van de gelegenheden die geen ‘safe-sex keurmerk’ kregen, is bereid over plaatsing na te denken. Een gelegenheid in Eindhoven verkoopt wegens vandalisme condooms achter de bar, maar dat is voor veel jongeren blijkbaar te openbaar. In Den Haag zijn in een zaak condooms te koop bij de toiletjuffrouw.

Het was de eerste keer dat vrij-veilig teams van Soa Aids Nederland een dergelijk onderzoek deden. In Soa Aids Nederland hebben de Stichting soa-bestrijding en het Aids Fonds de krachten gebundeld. De organisatie stimuleert de nationale en internationale strijd tegen HIV, aids en andere seksueel overdraagbare aandoeningen en steunt mensen die er aan lijden.

De actie was het begin van de Nationale Vrij Veilig Campagne van dit jaar. De vorig jaar begonnen campagne ‘Wie laat zich dan ook naaien zonder condoom’ op radio, televisie en billboards, is uitgebreid met het thema ‘de beschikbaarheid van condooms’. Via reclame in toiletten en in advertenties benadrukt Soa Aids Nederland dat het belangrijk is om uit voorzorg altijd condooms op zak te hebben.

Reageer op dit artikel