nieuws

Horeca Terneuzen: ‘Geen coffeeshop als stadsentree

Horeca

De horeca in Terneuzen wil af van coffeeshop Checkpoint aan de kop van de Nieuwstraat, het uitgaansgebied van de stad. Checkpoint zit in een noodgebouw, maar begint volgende week met de bouw van een nieuw pand op een steenworp afstand van deze locatie.

Exploitant Rein van Glansbeek van brasserie De Graanbeurs in Terneuzen vindt dat ‘het grootste drugswarenhuis van Europa’ moet verkassen naar een minder opvallende plaats in de stad. Checkpoint voorziet volgens Van Glansbeek dagelijks zo’n 1500 à 2000 bezoekers van softdrugs. Een dergelijke onderneming past, zo zegt hij, niet bij de entree van Terneuzen en is schadelijk voor het imago van de stad.

Van Glansbeek zegt niet te begrijpen dat de gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland akkoord zijn gegaan met nieuwbouwplannen van Checkpoint. Verschillende rechtszaken, aangespannen door omwonenden, hebben niet tot afstel geleid. De gemeente Terneuzen wil nu haast maken met de verhuizing van Checkpoint in verband met de bouw van een parkeergarage.

De gemeente heeft in het verleden afspraken gemaakt met de exploitant van Checkpoint die voorzien in een nieuwe en definitieve locatie. Checkpoint moest destijds wijken voor de bouw van een theater en is nu al enkele jaren ondergebracht in een zeer opvallende noodvoorziening tegenover dit theater. De nieuwe locatie is op een steenworp afstand van de noodvoorziening gepland.

Twintig miljoen

Checkpoint is volgens Van Glansbeek in een paar jaar uitgegroeid tot Europa’s grootste coffeeshop met een jaaromzet van 20 miljoen euro en 40 man personeel. ,,De gemeente Terneuzen maakt dit allemaal mogelijk door het gedogen van strafbare feiten’’, aldus de ondernemer. Hij noemt de situatie voor de reguliere horecaondernemers, waarvan velen maar nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden, ‘onverteerbaar’.

Gesteund door een aantal collega’s wil hij nu de gemeentepolitiek op andere gedachten brengen. Checkpoint zou uit het stadsbeeld moeten verdwijnen en dienen te verhuizen naar een bedrijventerrein. Van Glansbeek realiseert zich echter dat hij rijkelijk laat is met zijn protest, nu alle juridische plooien lijken te zijn gladgestreken en de Checkpoint-exploitant op het punt staat te gaan bouwen.

Woordvoerder Hans van As van Checkpoint wil van geen andere locatie weten. Feitelijk had de schop al in 2001 de grond in gemoeten. Juridische procedures hebben de bouw tot op heden opgehouden. ,,We beginnen zo snel mogelijk op de locatie die we met de gemeente overeen zijn gekomen’’, aldus Van As.

A1-locatie

De Checkpoint-woordvoerder vindt dat Van Glansbeek en andere horecaondernemers die de coffeeshop elders willen, zich geen zorgen moeten maken. ,,We bouwen een fraai pand dat helemaal op een A1-locatie thuishoort, maar het zal veel minder opvallend zijn dan onze noodvoorziening. Voor tweederde deel wordt het een normaal horecabedrijf met een terras, het coffeeshopgedeelte zal nauwelijks in het oog springen.’’

Van As bevestigt dat Checkpoint dagelijks een groot aantal bezoekers trekt, maar wijst erop dat er van drugsoverlast geen sprake is. Dat was vroeger wel anders met een ‘120-tal illegale coffeeshops’ in de binnenstad en de aanwezigheid van ‘runners’ in het uitgaansgebied.

De gemeente Terneuzen heeft twee gedoogvergunningen afgegeven. Behalve Checkpoint is er coffeeshop Miami, die tegenover de plek is gevestigd waar Checkpoint gaat bouwen. Van As vindt een concentratie van de coffeeshops niet in, maar aan de rand van de binnenstad een goede zaak. Zou Checkpoint uitwijken naar een locatie op een bedrijventerrein elders, dan vreest hij een terugkeer van de drugsoverlast in de Nieuwstraat en omgeving.

Reageer op dit artikel