nieuws

KHN-baas Claes beticht SENA van chantage

Horeca

Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft in uiterst felle bewoordingen uitgehaald naar de SENA, de organisatie die waakt over de rechten van binnen- en buitenlandse artiesten en platenmaatschappijen. Claes vindt dat de SENA misbruik maakt van haar monopoliepositie door te eisen dat KHN het verzet tegen de hoogte van de naburige rechten opgeeft.

Uit onvrede met de situatie heeft KHN de SENA laten weten dat er geen centrale incassoregeling voor de horeca komt. ’Wij voelen ons gechanteerd en hebben helaas niet de mogelijkheid naar een andere organisatie te gaan die de inning van de rechten verzorgt.’

In een persverklaring omschrijft Claes de SENA als een ‘weinig betrouwbare onderhandelingspartner’. ’Schriftelijke toezeggingen omtrent een overbruggingsregeling voor 2000 worden door de SENA aangevuld met de eis dat we geen lobby tegen de hoogte van de naburige rechten organiseren’, aldus de KHN-baas.

De centrale incassoregeling houdt in dat de brancheorganisatie de totale administratieve verwerking van de incasso verzorgt, inclusief het risico, voor een korting van 25 procent. De SENA eist hierbij onder meer digitale aanlevering van het ledenbestand en volledige betaling over het voorgaande jaar. ‘Dat lijken me heel normale voorwaarden’, zegt Anne Sevinga van de SENA in een eerste reactie. Nu een centrale regeling van de baan is, adviseert KHN haar 200 afdelingen in het land afzonderlijk afspraken te maken met de SENA.

Reageer op dit artikel