nieuws

KHN niet nerveus van uitspraak rechter over cao

Horeca

De werkgevers in de horeca maken zich geen zorgen over het kort geding over de cao dat zij vorige week verloren van de bonden. ‘De uitspraak zegt niets over de rechtsgeldigheid of de toepasbaarheid van de cao’, aldus een woordvoerder van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Hoogleraren arbeidsrecht en de vakbond zien dat anders.

KHN sloot vorig jaar een nieuwe cao met de vakbond De Unie. Volgens de andere bonden in de sector, die het akkoord verwierpen, betekent het nieuwe collectieve arbeidscontract op een aantal punten een verslechtering voor het personeel.

De FNV-bond had namens een lid een kort geding aangespannen tegen een werkgever die de nieuwe cao hanteerde. De rechter bepaalde dat een verslechtering niet van toepassing is op het FNV-lid. Het gaat om de bepaling dat een café of restaurant geen loon aan een werknemer hoeft te betalen als er geen werk blijkt te zijn.

‘Het ging om een individuele zaak, van een individuele ondernemer en een van zijn werknemers’, relativeert werkgeversorganisatie KHN. Toch denkt advocaat D. Domela Nieuwenhuis van de FNV Horecabond dat de uitspraak gevolgen heeft voor horecawerkgevers. ‘Het betekent dat de cao hen niet de mogelijkheden biedt die zij zich wensten’. Algemene conclusies vallen volgens hem niet uit deze ene uitspraak te trekken.

Hoogleraar arbeidsrecht A. Jaspers stelt echter dat ‘de werkgevers door de uitspraak in de problemen zitten’. Volgens de professor aan de Universiteit van Utrecht kunnen alle werknemers die geen lid zijn van De Unie, en dat is de overgrote meerderheid, nu af van de gewraakte bepaling. ‘De werkgevers kunnen de bepaling niet langer toepassen.’

Ook volgens E. Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, zitten de werkgevers nu in de knel. ‘Ze zitten met een deel van hun personeel dat niet onder de cao valt’.

Voorzitter Ben Francooy van de Horecabond spreekt van een opmerkelijk principiële uitspraak van de rechter. Zijn bond wil kijken of de rechter om een uitspraak kan worden gevraagd over de hele cao. ‘Juristen zijn daar nog mee bezig.’

Reageer op dit artikel