nieuws

Nederland kan niet imponeren bij WK Barista

Horeca

Nederland heeft geen potten kunnen breken tijdens het WK Barista Championships 2005. Tijdens het koffiekampioenschap in Seattle (VS) behaalde Donar Teunissen van de Coffee Company in Amsterdam een teleurstellende twintigste plaats. Al maakte zijn koffiespecial Spicy Twist behoorlijk wat indruk. Een interview met onze deelnemer.

Vorig jaar veertiende, nu twintigste. Hoe kan dat?

‘Naast een jetlag speelde de benadering van de wedstrijd een belangrijke rol. De top van het klassement heeft zich een half jaar opgesloten om zo zeer goed te kunnen presteren bij het kampioenschap. Ik vind dat ik een goed verliezer ben, als ik zie wat de rest er voor heeft gedaan.’

Wat is jouw indruk van de toppers van het klassement?

‘Wisselend. Neem nou de Jappanse deelnemer. Die hield een fraaie presentatie van een kwartier lang in prima Engels. Toen ik hem later op het vliegveld in het Engels aansprak, bleek hij die taal helemaal niet te spreken. Die jongen heeft dus de hele presentatie uit zijn hoofd geleerd, dat is monnikenwerk. Al is hij er wel tweede mee geworden.’

Wat moest je naast een presentatie doen tijdens het kampioenschap?

‘Vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier specialiteit koffies maken. Vooral mijn speciaal koffie, de Spicy Twist, kwam goed uit de verf. Ik heb daarbij gekozen voor ingrediënten die wereldwijd verkrijgbaar zijn. Voor de Spicy Twist gebruikte ik in een shaker, ijsklontjes, suiker, geschaafde chocolade, sinaasappelsiroop, peper (twist, red.), eiwit en vier espresso’s. Na het shaken en uitschenken heb ik hem afgetopt met peper en chocolade.’

Moeten we ons in Nederland nu ook een half jaar opsluiten om zo bij het volgende WK een toppositie te behalen?

‘Nee. We moeten het meer in de breedte zoeken. Je kunt beter geld stoppen in het overbrengen van de bestaande kennis van koffie, dan investeren in een paar goede deelnemers. Investeer in trainingen en deel de koffiekennis die er nu is in ons land. Daarmee stijgt het kennisniveau van koffie in ons land in algemene zin. Dat is beter dan niveauverhoging bij enkele individuen.’


World Barista Champion 2005

1. Troels Overdal Poulsen, Denemarken

2. Hiroyuki Kadowaki, Japan

3. Salvatore Piccolo, Canada

4. Carl Sara, Nieuw-Zeeland

5. Jonina S. Tryggvadottir, IJsland

6. Gunnhilde Seljenes, Noorwegen

20. Donar Teunissen, Nederland (zie foto)

Meer weten over koffie en koffierecepten? Bekijk dan nu ons uitgebreide koffiedossier.

Reageer op dit artikel