nieuws

Theeglazen barsten bij temperatuurswisseling

Horeca

Bijna 40 procent van de thee- en koffieglazen kan niet tegen grote wisselingen van temperatuur. Ze barsten en scheuren of springen zelfs, wanneer erg heet of juist erg koud water erin gedaan wordt, meldde de Voedsel en Waren Autoriteit woensdag na onderzoek.

Het is derde keer in korte tijd dat de inspectiedienst de zogenoemde thermische schokbestendigheid van de glazen onderzoekt. Aanleiding hiervoor is een ongeluk door een gebarsten theeglas in 2003, waarbij een vierjarige kleuter tweedegraads brandwonden opliep.

De laatste testresultaten zijn slechter dan bij voorgaande onderzoeken. Bij de vorige controle voldeed eenvijfde van de geteste glazen niet aan de eisen. De VWA stelt dan ook vast dat de onderzoeken en maatregelen tot nu toe ‘weinig effect’ hebben gehad.

Bij de test worden de glazen gedurende tien minuten in een bad kokend water gedaan. Vervolgens dompelen de onderzoekers het hete glas enkele minuten in ijswater. Volgens de normen moeten de glazen deze proef zonder scheuren doorstaan. Van de 57 soorten glazen werden elk tien exemplaren onderzocht. Hierbij bleken 22 soorten niet te voldoen.

Verschillende winkelketens die bij eerdere onderzoeken al op de vingers waren getikt en nu weer ondeugdelijke glazen verkochten, zijn op de bon geslingerd. In de loop van 2005 zullen inspecteurs de glazen opnieuw testen.

Reageer op dit artikel