nieuws

Nederlands feestje niet anders dan in 1979

Horeca

Bier, taart en pinda’s zijn nog steeds de meest geserveerde consumpties op privéfeestjes van Nederlanders, en dat was ook al zo in 1979. Ook het budget voor een feestje thuis is hetzelfde als 28 jaar geleden, blijkt uit onderzoek van TNS/NIPO.

Nederlands feestje niet anders dan in 1979

Driekwart van de Nederlanders geeft wel eens een feestje, jongeren en mensen uit het zuiden des lands zelfs gemiddeld drie keer per jaar. Meestal zijn dat verjaardagen waarbij de gasten zitten en het nooit echt uitbundig wordt.

Bier is nog steeds de meest gedronken drank. Op acht van de tien feestjes wordt bier geserveerd, blijkt uit het onderzoek van TNS/NIPO dat in opdracht van Heineken is gedaan. Bijna de helft van de ondervraagden zei ook wel eens water te drinken op een feestje, iets wat in 1979 nog niemand deed.

Bijna de helft vindt tegenwoordig het serveren van gezonde hapjes belangrijk, terwijl dertig jaar geleden vette snacks op een feestje een must waren. Net als in 1979 staan nog steeds pinda’s, taart en chips bovenaan de lijst meest geserveerde hapjes.

Gemiddeld besteedt een Nederlander 107 euro aan het geven van een feestje, wat omgerekend 2 euro minder is dan in 1979. Veertig procent van de feestgevende Nederlander geeft meer dan de helft van zijn budget uit aan drank.

Reageer op dit artikel