nieuws

Frankrijk produceert meer foie gras

Horeca

Frankrijk produceert meer foie gras. Vorig jaar leverden de producenten zeven procent meer af, meldt het Cifog, het Comité Interprofessionel des palmipèdes à la foie gras. De groei zit de laatste jaren vooral in de productie van goedkope eendenlevers. Het is overigens de goedkope leverproductie waar dierenbeschermingsorganisaties sterk tegen ageren.

Door deze groei is de verhouding eend versus gans totaal anders komen te liggen dan tien jaar geleden. Tegenwoordig zijn negen van de tien foie gras afkomstig van eenden. Van de zeven procent meerproductie wordt vier procent in Frankrijk zelf verkocht. De rest gaat naar het buitenland.

Vooral de topgastronomie neemt meer vers product af. Dit geldt zowel voor binnen- als buitenland. De afname door de conservenindustrie is stabiel. In totaal werd er in 2000 16 miljoen kilo ganzen- en eendenlever geproduceerd.

Reageer op dit artikel