nieuws

Kruithof kritisch over culinaire trends

Horeca

Chef-kok Martin Kruithof van het tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn moet niets hebben van geleien en moesjes. In tegenstelling tot veel luxe restaurants in ons land laat Kruithof in De Telegraaf weten niet mee te doen aan de culinaire trends rondom gelei, schuim en mousse. ‘Verschrikkelijk. Het smaakt niet’.

Kruithof neemt geen blad voor mond in het landelijke dagblad als het gaat om trendy culinaire gerechten in toprestaurants. Kruithof: ‘Onlangs kreeg ik in een Londense superzaak vier soorten gelei van verschillende diktes door elkaar. Zitten we daarop te wachten? Als je langoustines bestelt, wil je langoustines eten. Maar in Parijs krijg je dan vijf smaken van langoustine. Het komt allemaal door El Bulli en zijn “spumantes”. Onzin, het echte eten moet weer terugkomen.’

Verder vindt Kruithof dat menukaarten in restaurants veel op elkaar lijken. Dat komt volgens de chef-kok omdat te weinig koks ervaring opdoen in het buitenland. Kruithof: ‘Iedereen gaat hier bij elkaar werken en dan krijg je dus allemaal dezelfde gerechten en smaken. Laten die jonge mensen eens over de grenzen kijken. Ik heb er in ieder geval een eigen stijl door gekregen’. Kruithof werkte in het verleden in Brussel, Parijs, Barcelona en Düsseldorf.

Reageer op dit artikel