nieuws

Faillissementen in 2008 gedaald

Horeca

Het aantal faillissementen in de horeca is afgelopen jaar met 2 procent gedaald. De horeca is daarmee na de industrie de meest succesvolle branche van 2008. Totaal steeg het aantal bedrijfsfaillissementen vorig jaar met bijna 7 procent waarbij de vervoerssector het grootste slachtoffer was.

Faillissementen in 2008 gedaald

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag publiceerde. Het aantal faillissementen in de horeca bedroeg vorig jaar 145. Het jaar daarvoor waren dat er 148 en in 2006 gingen er 261 horecabedrijven failliet.

Alleen de industrie deed het beter. Daar daalde het aantal faillissementen met 7 procent. In de vervoerssector nam het aantal faillissementen toe met 28 procent.

Het CBS laat in een toelichting weten dat het aantal faillissementen aan het eind van 2008 fors toenam. In december verdubbelde het aantal uitgesproken faillissementen bijna. In november was er sprake van een stijging van tussen de 30 en 40 procent.

In totaal gingen 3824 bedrijven en instellingen kopje onder tegen 3589 in 2007. Het aantal persoonlijke faillissementen daalde met 31 procent. Dit komt door aanpassingen van de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen, wat op 1 januari vorig jaar is ingevoerd.

Reageer op dit artikel