nieuws

Horeca minder schoon door recessie

Horeca

Horecabedrijven werken steeds minder hygiënisch. Door de recessie bezuinigen ze op schoonmakers, ongediertebestrijding en de vervanging van materialen. Dat meldt de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in haar jaarverslag dat deze week werd gepresenteerd. De VWA houdt namens de overheid toezicht op de veiligheid van voedsel.

Horeca minder schoon door recessie

Volgens de toezichthouder is de economische crisis mede debet aan de onzorgvuldige manier waarop de bedrijven met de hygiëne omgaat. Ze bezuinigen op een onverantwoorde wijze, concludeerde de organisatie.

Naast horecabedrijven laten ook bakkers, slagers en supermarkten steken vallen. Volgens de VWA lapten vooral restaurants de hygiënevoorschriften aan hun laars. Zo werden bijvoorbeeld kasten met gaten erin niet op tijd vervangen waardoor muizen en kakkerlakken vrij spel hadden. Ook werden versleten, afbladderende pannen in gebruik gehouden.

Risico gezondheid

Op last van de VWA sloten vorig jaar achttien bedrijven in de levensmiddelenbranche al dan niet tijdelijk hun deuren vanwege een ‘serieus risico voor de gezondheid’ van klanten, aldus de VWA.

De VWA noemt de situatie ‘zorgelijk’, maar niet direct alarmerend voor de consument. ‘Van de twintig procent die zich niet aan de regels houdt, is er maar een heel klein deel dat echt onverantwoord werkt’, aldus Jan van Kooij, plaatsvervangend hoofdinspecteur levens- en genotmiddelen van de VWA.

Reactie KHN

Koninklijke Horeca Nederland noemt het bezuinigen op hygiëne ‘onverstandig’, maar zegt ‘nog geen signalen’ te hebben gekregen dat ook KHN-leden zich daaraan schuldig maken. ‘Onze leden proberen voedsel goedkoper in te kopen en bezuinigen op personeelskosten. De VWA stelde bovendien in het voorjaar juist dat het zo goed ging met het naleven van de regels’, aldus een woordvoerder.

Reageer op dit artikel