nieuws

Horeca krimpt ook dit jaar nog

Horeca

De horeca boert dit jaar nog achteruit. In 2011 wordt weer een lichte groeit verwacht. Dat blijkt uit cijfers van ING.

Horeca krimpt ook dit jaar nog

ING stelt dat de horeca dit jaar 2,4 procent inlevert. Het behoort daarmee samen met de bouw (-7,8 procent), detailhandel (-1,5 procent) en zakelijke dienstverlening (0,9 procent) tot de sectoren die nog krimpen.

Voor 2011 staan, op de bouw, na alle sectoren op groen. Voor de horeca wordt een groei verwacht van 1,4 procent. Dit percentage is nagenoeg gelijk aan het gemiddelde van alle sectoren.

ING constateert dat de groeiverschillen tussen de sectoren groot zijn dit jaar en dat de consument terughoudend blijft door onder meer overheidsbezuinigingen. Dit jaar profiteren de industrie, groothandel, transportsector en agrarische sector al van de opgeleefde export.

In een toelichting meldt ING dat de omzetten van restaurant en cafés in het eerste kwartaal van dit jaar fors zijn teruggelopen. Daarnaast hebben cafetaria’s en fastfoodrestaurants nu ook te maken met omzetdalingen, aldus ING.

Verwacht wordt dat de omzetafname naar het eind van het jaar iets afkalft, waarbij cafés profiteren van het goede zomerweer en het WK voetbal. Restaurants proberen door aanpassing van de kaart, promoties en acties de omzet op peil te houden, schrijft ING.

De hotellerie herstelt zich dit jaar al wat betreft de bezettingsgraag en in mindere mate kamerprijzen. Met name het hogere segment profiteert van een stijging van het aantal buitenlandse bezoekers.

Reageer op dit artikel