De half procent volumedaling volgt op een daling van 2,25 procent in het tweede deel van 2010 en een daling van maar liefst 6,25 procent in het eerste half jaar van 2010. EIM stelt verder dat de werkgelegenheid zich het komende half jaar zal stabiliseren.
De prijsontwikkeling, zo stelt EIM, overtreft die van de inflatieontwikkeling. Hierdoor wordt de horeca relatief duurder. Dit heeft een negatieve invloed op de volumeontwikkeling van de totale horecaomzet.
Volgens EIM gaat de hotelsector als eerste profiteren van een herstel van de Nederlandse economie. In 2011 zal het omzetvolume met 1 procent toenemen en zal de werkgelegenheid in de hotellerie vrijwel gelijk blijven. Voor de periode 2012-2015 verwacht EIM voor de hotels een gemiddeld omzetvolumestijging van 1,75 procent per jaar.
Restaurants moeten uitgaan van een omzetvolumedaling van 7,5 procent over heel 2010. In 2011 zal volgens EIM het omzetvolume weer iets toenemen, vooral als gevolg van licht aantrekkende zakelijke bestedingen. In de periode 2012-2015 zal het omzetvolume in restaurants met gemiddeld 1,5 procent per jaar toenemen.
Het omzetvolume in cafés zal zowel in 2010 als in 2011 dalen met respectievelijk 7 en 3 procent. Voor de periode 2012-2015 zal de omzet naar verwachting met gemiddeld 1,5 procent per jaar afnemen.