nieuws

CNV: nieuwe cao compenseert crisis

Horeca

CNV is tevreden over de nieuwe cao voor de horeca. Op de valreep is op 31 maart een akkoord gesloten voordat de huidige cao verloopt op 1 april. Volgens CNV worden de gevolgen van de crisis gecompenseerd door de loonsverhoging later in te laten gaan.

CNV: nieuwe cao compenseert crisis

Volgens CNV lag het akkoord er al in januari, ‘maar toen haalden de werkgevers het ter elfder ure van tafel omdat ze het tet duur vonden.’

Onderhandelaar Heino Smedes van CNV: ‘Nu hebben we de crisis gevolgen gecompenseerd door de loonsverhoging iets later te laten ingaan. Maar dan wel een ruimer percentage.’

Donderwolken

Smedes is verheugd dat het akkoord er nu alsnog ligt. ‘De horeca moest het doen met een niet al te best cao-akkoord dat eigenlijk zo snel mogelijk van tafel moest. Dat lukte in januari uiteindelijk net niet omdat sommige werkgevers donderwolken zagen vanwege de economische crisis.’

Loonsverhoging

Hij vervolgt: ‘Ze kregen in eigen kring geen meerderheid voor welke loonsverbetering dan ook. Nu hebben we dat punt ondervangen door de oorspronkelijke loonsverhoging van 0,75 procent per 1 juli dit jaar op te schuiven naar 1 januari 2011. En de tweede verhoging, oorspronkelijk 0,75 procent op 1 juli 2011 wordt nu een vol procent.’

‘Het geeft de werkgevers nu iets meer ademruimte en straks de werknemers. Mijn bond erkent gerust dat sommige ondernemers die armslag nodig hebben en is blij dat we met dit akkoord het een én het ander heb kunnen bereiken.’

Reageer op dit artikel