nieuws

Uitbater lacht hard om oppepper Afsluitdijk

Horeca

Met het oog op het 75-jarig bestaan van de Afsluitdijk in 2007 heeft de ANWB grote plannen om de dijk toeristisch gezien beter te benutten. Eigenaar Rob Jongbloed van lunchroom ’t Vooronder onder het Monument halverwege de dijk, schiet hard in de lach over de ideeën.

‘Kan niet. Lukt niet’, roept Jongbloed gedecideerd bij het horen van de jongste plannen in de Leeuwarder Courant. De ANWB schakelde een bureau in om te laten onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de Afsluitdijk toeristisch aantrekkelijker te maken. Bureau Van der Tuuk uit Beetsterzwaag kwam diverse ideeën: een fietspad langs de Waddenzeekant, een jaarlijkse marathond over de dijk en wisselende exposities van kunstenaars in een nieuwe ruimte. Ook zou het huidige gebouw op de dijk zou plaats moeten maken voor een nieuw en groter gebouw.

Jongbloed is niet blij met het idee het huidige gebouw te slopen. Hij runt er al 26 jaar zijn zaak. ‘Schande. Het is een geschenk aan het Nederlandse volk. Dat mag je niet slopen.’ Ook over sportactiviteiten op de dijk is hij duidelijk: ‘Vergeet het maar. Je wordt dan zo van je fiets geblazen.’

De uitbater heeft zelf nog wel een idee om voor een oppepper te zorgen. ‘Toen de rotonde bij Joure werd vernieuwd, hebben ze de ANWB-borden met “Amsterdam via Afsluitdijk” weggehaald. Nu gaan al die Noren, Duitsers en Finnen door de polder. Als je een oppepper wilt, weet ik dus wel iets. Zet die borden terug.’

Jongbloed heeft zijn eigen horecazaak omgetoverd tot een klein museum. Zo hangen er honderden foto’s, oude landkaarten en modelbootjes aan de wanden. ‘Zo’n 75 procent van mijn klanten is vaste gast, op doorreis naar werk of familie in Friesland en Noord-Holland. Die komen naar me toe en zeggen: “U moet hier niets veranderen hoor.” Nou, dat ben ik dus ook niet van plan.’

Reageer op dit artikel