nieuws

150 AED’s voor Sligro Food Group

Horeca

De bekende horeca leverancier Sligro Food Group voorziet al haar locaties van een AED, een Automatische Externe Defibrillator. Het apparaat wat het reanimeren bij hartstilstand ondersteunt, wordt geplaatst in élke Sligro groothandelsvestiging, alle EM-TÉ Supermarkten, distributiecentra, productiebedrijven en het hoofdkantoor in Veghel.

150 AED’s voor Sligro Food Group

Na een succesvolle pilot in samenwerking met AED Solutions is de uitrol inmiddels van start gegaan en zijn de eerste locaties voorzien. Uiteindelijk zullen alle Sligro Food Group locaties beschikken over een AED én over opgeleide medewerkers. Het gaat namelijk niet alleen om het hébben van een AED, dat is slechts een hulpmiddel, je moet het ook kunnen gebruiken.

AED opleiding

Daarom worden de 800 BHV-ers van Sligro Food Group opgeleid om met het apparaat te werken. De opleiding helpt de AED snel en goed aan te sluiten en de schroom en angst te overwinnen. Wanneer zij dit beheersen ontvangen zij een AED-certificaat. Elk jaar wordt de kennis en vaardigheid getoetst. Hiermee helpt Sligro Food Group de keten van overleving te versterken en ook daadwerkelijk levens van klanten, gasten en medewerkers te redden.

De noodzaak van AED

De organisatie van de ambulancehulpverlening in Nederland is gebaseerd op een wettelijke aanrijtijd van 15 minuten vanaf melding. Dit is voor iemand met een circulatiestilstand (hartstilstand) te laat. De eerste zes minuten zijn namelijk cruciaal.

70 procent kans op slagen

Met een AED is er dan 70 procent kans op slagen. Bij reanimeren zónder AED is dat 5-6 procent. Een AED bediend door een opgeleid persoon kan in deze situatie het verschil maken tussen leven en dood.

De werking van een AED

De AED is een intelligent en interactief apparaat dat de hulpverlener door de reanimatieprocedure leidt doormiddel van spraak. Een AED bekijkt en analyseert het hartritme en bepaalt zelf de mogelijkheid om een elektrische impuls af te geven.

Hartspieren verkrampen

Alle hartspiertjes worden door de elektrische stroomstoot in een kramptoestand gebracht waarna ze gezamenlijk weer zullen ontspannen. Op dat moment neemt de pacemakerfunctie van het hart de coördinatie weer over en ontstaat er in de meerderheid van de gevallen weer een productief hartritme met het herstellen van de bloedcirculatie.

Reageer op dit artikel