nieuws

2001 slecht perenjaar

Horeca

De oogst van peren valt dit jaar tegen. Kenners verwachten dat de opbrengst 30 tot 70 procent minder is dan vorig jaar.

Sommigen spreken al van een rampjaar. De meeste fruittelers hebben vanaf de winter aan zien komen dat er dit jaar in september minder peren te plukken zijn. Dat heeft onder meer te maken met de grote perenoogst van vorig jaar. Daarna volgt meestal een ‘beurt’jaar. Er zitten dan minder bloemknoppen aan de bomen. Ook de weersomstandigheden zoals de natte winter van 2000/2001 waren niet bevorderlijk voor de groei. Het weekblad Groenten en Fruit meldt dat de peren ook nog eens kleiner van formaat zijn dan vorig jaar. Veel peren hebben weinig of helemaal geen pitten, wat wijst op kleinere vruchten. Ook hangen de weinige vruchten die er zijn dicht bij elkaar in trossen. Dat betekent dat ze elkaar beconcurreren.

Reageer op dit artikel