nieuws

300 cafetaria’s aangeschreven

Horeca

De sector IJsfrica houdt momenteel een onderzoek onder Chinese cafetariahouders. Een driehonderdtal Chinese uitbaters van snackbars heeft inmiddels een enquête ontvangen. Doel van de vragenronde is inzicht te krijgen in de groep van Chinese cafetariahouders, zo vertelt sectormanager van IJsfrica, bas van Osta.

‘We kregen in Woerden steeds meer signalen over het toenemend aantal Chinezen dat in de cafetariasector stapt’, vertelt Van Osta. ‘Drie jaar geleden, toen ik mijn cafetaria in Beesd verkocht, heb ik ook Chinezen over de vloer gehad.’ Omdat bij IJsfrica het vermoeden bestaat dat steeds meer Chinezen cafetaria’s runnen, wil de sector van werkgeversorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN) weten wat er leeft bij deze groep ondernemers. ‘We willen kennisnemen van problemen die Chinese ondernemers hebben. Ook willen we weten of de overgang van Chinezen naar de cafetaria’s structureel is’, aldus de sectormanager. Hij heeft ondertussen zelf ook met een aantal Chinese cafetariahouders gesproken. Zij vertelden hem dat ze de overstap van restaurant- naar cafetariasector hebben gemaakt in verband met de personeelsproblematiek. ‘Het is moeilijk om personeel te krijgen voor in de restaurants en voor een cafetaria is minder personeel nodig.’

Schatting
Om inzicht te krijgen in de groep Chinese cafetariahouders, is eerst een enquête in het Nederlands verstuurd naar zo’n 300 bedrijven. De adressen zijn verkregen via het bedrijfschap Horeca en Catering in Zoetermeer. ‘Het gaat om een grove schatting. Het schap heeft geen adressenbestand van Chinese cafetaria’s. Zij maken die onderverdeling niet. We zijn afgegaan op ingeschrevenen met Chinese namen.’
De respons op de Nederlandstalige vragenronde was volgens Van Osta ‘niet al te groot.’ Daarom heeft IJsfrica inmiddels een enquête in het Chinees verstuurd. Daarvoor kreeg IJsfrica hulp van de sector Chinees-Indische bedrijven van KHN. In oktober hoopt Van Osta de resultaten van het onderzoek onder de Chinese ondernemers te kunnen presenteren.

Reageer op dit artikel