A-Film en Rachmaninoff hebben vergevorderde plannen voor arthousecomplexen

Filmdistributeur A-Film wil samen met projectontwikkelaar Rachmaninoff in tien Nederlandse studentensteden grote arthousecomplexen gaan bouwen. Dat heeft directeur Pim Hermeling van A-Film donderdag bekendgemaakt.

De bedrijven zijn in vergevorderde onderhandelingen met het Utrechtse filmhuis 't Hoogt voor de gezamenlijke exploitatie van een nieuw pand aan de Oosterkade. Dit complex, dat niet alleen een bioscoop maar ook een restaurant en een hotel gaat herbergen, zou eind 2007 klaar moeten zijn.

Het bioscoopdeel moet acht zalen met in totaal 1600 stoelen omvatten. Met de bouw van het nieuwe complex, dat naar de naam Het Nieuwe luistert, zou een investering van rond 20 miljoen euro gemoeid zijn. De kosten worden gedeeld door A-Film en Rachmaninoff. Behalve in Utrecht willen de partners ook zulke complexen oprichten in steden met veel studenten als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda, Groningen, Arnhem en Eindhoven. A-Film is de grootste onafhankelijke filmdistributeur in de Benelux.

De afgelopen jaren verwierf het bedrijf miljoenen euro's winst met de distributie van de Lord of the Rings-trilogie van regisseur Peter Jackson. Rachmaninoff is één van de grootste horecaprojectontwikkelaars van Nederland. Het bedrijf was onder meer verantwoordelijk voor de horeca aan het Domplein en het Janskerkhof in Utrecht.