nieuws

Aandacht voor stijging loonkosten

Horeca

Nu de economische ontwikkelingen minder rooskleurig zijn dan de afgelopen jaren, moet opgepast worden dat de loonkosten in Nederland niet te hoog oplopen en de concurrentiepositie van ons land niet teveel verslechtert. Dat staat in de exportbrief die staatssecretaris Ybema van Economische Zaken dinsdag heeft gepresenteerd.

De afgelopen vijf jaar is de Nederlandse export nog sterk verbeterd. In 1995 was de totale export van goederen en diensten in Nederland nog goed voor 382 miljard gulden. Vorig jaar was dat bedrag opgelopen tot 590 miljard gulden. De export was naar schatting verantwoordelijk voor eenderde tot de helft van de grote economische groei die Nederland de afgelopen jaren heeft gekend. Maar na de Verenigde Staten heeft ook Europa nu te maken met een lage economische groei.

Waar de export eind jaren ’90 nog met gemiddeld zeven procent steeg, is die stijging dit jaar waarschijnlijk nog slechts vier procent. Volgens de exportbrief van Ybema is de Nederlandse concurrentiepositie de laatste tijd zwaar onder druk komen te staan doordat de arbeidskosten te sterk zijn gestegen. Het loon van Nederlandse werknemers is sinds 1998 veel sterker gestegen dan dat van werknemers in andere Europese landen. En aangezien de arbeidsproductiviteit niet omhoog is gegaan, kan dat betekenen dat Nederlandse bedrijven de strijd met hun concurrenten in het buitenland gaan verliezen.

Reageer op dit artikel