nieuws

Aanpak lastige discogangers in Amsterdam

Horeca

Uitgaansgelegenheden in Amsterdam werken samen met de gemeente en de politie aan een plan om lastige discogangers aan te pakken. Dat zei een woordvoerder van de Amsterdamse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland. De horecaorganisatie had donderdag een gesprek met burgemeester Cohen waarin problemen in de uitgaanswereld aan de orde kwamen.

Volgens de Amsterdamse horeca hebben discotheken en clubs in de hoofdstad regelmatig last van een groep van ongeveer tweehonderd Marokkaanse jongens die zich niet weten te gedragen. Door hun gedrag houden portiers ook andere Marokkanen tegen. Uit recent onderzoek van de gemeente bleek dat eenvijfde van de allochtone jongeren wel eens of vaak wordt geweigerd bij uitgaansgelegenheden.

De horecaorganisatie gaat kijken of Marokkaanse jongens stage kunnen lopen in de uitgaansgelegenheden. ‘Daardoor worden ze medeverantwoordelijk voor de cultuur en de sfeer die daar ontstaat’, aldus de woordvoerder. ‘Wie weet zijn het toekomstige portiers.’ De eerste stappen daartoe moeten in het voorjaar al zijn genomen.

Met het plan willen de discotheken en clubs ook voorkomen dat ze telkens het verwijt krijgen discriminerend bezig te zijn. ‘Het is voor portiers moeilijk onderscheid te maken tussen de lastige jongens en de jongens die niks hebben gedaan. Dat heeft Cohen ook erkend.’ De Amsterdamse burgemeester kondigde een paar weken geleden aan het deurbeleid van de uitgaansgelegenheden onder de loep te nemen.

Reageer op dit artikel