nieuws

Aidstest voor horecabezoekers

Horeca

Bezoekers van discotheken, bars en kroegen kunnen zich binnenkort tijdens zogenoemde prikparty’s laten testen op het hiv-virus. De Telegraaf meldt vrijdag dat een proef van de GGD in Twente zo goed is bevallen, dat meerdere regionale gezondheidsdiensten hebben aangegeven de methode over te willen nemen.

Aidstest voor horecabezoekers

GGD Nederland toont zich in de krant een groot voorstander van de prikparty’s. Bezoekers van horecagelegenheden kunnen zich tijdens het uitgaan ook laten testen op andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant denkt dat de prikparty’s nieuwe aids-slachtoffers kan voorkomen. ‘Wanneer je weet dat je aids hebt, is het jouw verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat de ziekte niet bij anderen terechtkomt.’

Belangenorganisaties als Aids Nederland en de diverse GGD’s werken samen om een protocol op te stellen, dat door de gezondheidsdiensten gebruikt kan worden als handleiding. Het protocol moet dit najaar gereed zijn.

In een reactie laat KHN weten de beslissing om mee te werken met het initiatief neer te leggen bij de individuele horecaondernemer. ‘Horecaondernemers moeten zelf beslissen of ze willen dat dit in hun bedrijven wel of niet gaat gebeuren. Het afnemen van de testen is op vrijwillige basis en als ondernemers dit prima vinden, is dat hun besluit.’, aldus KHN-woordvoerder Anthony van der Klis.

Reageer op dit artikel